Zelfhulpmiddel
Hieronder geef ik in het kort aan hoe je EFT op jezelf kunt toepassen om de stress die je voelt te verminderen. Maar besef ook dat je vaak een blinde vlek hebt voor het vinden van de juiste woorden, als het gaat om het oplossen van ernstige emotionele problemen/trauma’s. Dan is het sterk aan te raden om de hulp van een goede behandelaar in te roepen.
Ga bij jezelf na waar je op dit moment stress van krijgt. Wat is de sterkste emotie die daar nu bij kunt oproepen? En hoe weet je dat je die emotie voelt, m.a.w.: waar voel jij die emotie in je lichaam? Geef daar een cijfer aan op een schaal tussen nul en 10, waarbij nul geen emotie/gevoel is en 10 het maximum wat je ooit gevoeld hebt, passend bij deze situatie. Je kunt bijvoorbeeld boos zijn omdat iemand je afsneed in het verkeer en dat bijna tot een ernstig ongeluk heeft geleid. Die boosheid kun je bijvoorbeeld voelen als druk op je borst op niveau acht.
Niet iedereen voelt een bepaalde emotie op dezelfde plaats in zijn/haar lichaam. Dat laat het volgende plaatje zien. Boosheid/woede (6e poppetje) wordt door veel mensen gevoeld als druk op hun borst, maar anderen voelen het als spanning in hun vuisten of als spanning in hun hoofd.
Concentreer je je met je aandacht op het gevoel op je borst. Begin in een regelmatig tempo (met een of meerdere vingers van je dominante hand) te kloppen (ongeveer 3x/seconde) op het eerste van een aantal acupunctuurpunten op je lichaam en uit je boosheid in de woorden die je tegen die chauffeur zou hebben gezegd als je daartoe de kans zou hebben gekregen. Het makkelijkste is om daarbij een vaste routine aan te houden.
Met je dominante hand begin je bijvoorbeeld te kloppen op de zijkant van je andere hand en daarna klop je op de andere punten, zoals hieronder aangegeven.
1. ZH: Zijkant van je Hand, onder je pink.
2. OH: MiddenOp het Hoofd.
3. WB: Begin van je WenkBrauw, op je oogkas.
4. NO: Naast je Oog, op de oogkas.
5. OO: Midden Onder je Oog, op je oogkas.
6. ON: Onder je Neus, tussen je neus en je bovenlip.
7. KIP: KinPunt, op het midden van je kin.
8. SB: SleutelBeen. Ga met je wijsvinger in de U-vorm tussen je sleutelbeenderen, bovenaan je borstbeen. Ga met je vinger omhoog naar een van de sleutelbeenderen, dat begint met een klein uitstekend botje. Ga vandaar 2 cm verder naar de zijkant en klop daar.
9. OA: Onder je Arm.
10. BP: Binnenkant Pols.
Dit zou mijn tekst kunnen zijn, maar doe het met je eigen woorden.
ZH: Toen ik vanochtend met mijn auto naar het werk ging, werd ik op de snelweg opeens rechts ingehaald door een jonge vent in een snelle auto.
OH: Hij reed wel 130, terwijl je daar maar 100 mag. Ik was er niet op voorbereid en schrok me wild.
WB: Ik moest stevig op de rem trappen en naar links uitwijken, om een ongeluk te voorkomen.
NO: Achter me hoorde ik toeteren van iemand die bijna op mij botste. Ik moet er niet aan denken wat er was gebeurd als dit was misgegaan.
OO: Als ik daaraan denk, voel ik boosheid op niveau 9, als druk op mijn borst. Die boosheid mag er nog even zijn, maar ik wil er heel graag van af.
ON: Hoe haalt iemand het in zijn hoofd om zo idioot te rijden. Ze moesten hem zijn rijbewijs afpakken!
KiP: Geen wonder dat ik boos ben. Ik had wel dood kunnen zijn.
SB: Dit geeft me zoveel stress… Mijn begrijpelijke reactie op wat er gebeurd is.
OA: Ik mag weer tot rust komen. Die vent is het niet waard, dat ik me daar nog steeds over opwind.
BP: Ik laat het los. Het is gebeurd, ik kan het niet meer veranderen, maar ik kan wel mezelf veranderen, met mijn zelfhelend vermogen.
ZH: Ik heb last van die boosheid. Het zit nog in mij en mag eruit. Al die emoties en gevoelens. Niemand is er nog bij gebaat als ik hier nog steeds boos om ben. Ik laat het los.
Hier stopt het kloppen. Daarna ga je twee keer diep inademen en bij het uitademen gebruik je je fantasie, waarbij je net doet alsof je via je hart gevoelens van liefde uitstraalt naar jezelf (In dit voorbeeld. In andere situaties kan dat bijv. naar jezelf als kind of naar een van je geliefden zijn).
En als laatste omvat je met je dominante hand de pols van je andere arm, haal je weer diep adem en bij het uitademen zeg je: “Gevoelens van rust en vrede.”
Anekdote: Einstein, die ons met zijn formule E=mc2 heeft geleerd dat alle materie bestaat uit energie, heeft in deze brief aan zijn dochter ook het belang van liefde aangegeven, als een extreem sterke, onderliggende kracht in dit universum, die ieder van ons kan inzetten t.b.v. (zelf)genezing.
Daarna ga je bij jezelf na hoe sterk je dat gevoel op je borst nog ervaart. In de meeste gevallen zal het minder zijn geworden. Geef er een nieuw cijfer aan en volg de procedure opnieuw. Na een volgend kloprondje zou het gevoel weer minder moeten zijn geworden. Ga daarmee door tot het gevoel helemaal weg is en probeer vervolgens die emotie weer op te roepen. Meestal lukt dat dan niet meer. Mocht dat toch nog wel zo zijn, ga dan nog even door met de procedure, tot het gevoel weer weg is en test het opnieuw.
Wellicht heb je nog wat vragen. Op de meest gestelde vragen zijn dit de antwoorden:
- Het maakt niet uit of je links of rechts op je lichaam klopt of links en rechts tegelijkertijd of in een andere volgorde of dat je bepaalde punten eruit laat of niet.
- Je kunt kloppen met 1 vinger, 2 vingers of 4 vingers (op grotere oppervlaktes), zolang je het punt maar raakt. Je kunt zachter of harder kloppen, maar zorg wel dat het niet gaat irriteren.
- Je klopt net zolang als het duurt om een paar zinnen uit te spreken en gaat dan naar het volgende punt.
- Het is belangrijk te beseffen dat je met je woorden eerst aan jezelf moet erkennen wat het probleem is. Neem jezelf serieus. Begin met woorden te gebruiken die aangeven hoe je je voelt en dat je uit balans bent. Als je vervolgens merkt dat je lichaam er goed op reageert doordat de intensiteit van het gevoel op de plek waar je de emotie voelt minder wordt en je dus weer meer in balans komt, ga dan weer meer ook positieve woorden over jezelf en de situatie uitspreken. Zoals: “Net was het gevoel een 8 en nu is het een 6.” Vervolgens: “Als dat een verbetering is, ben ik daar heel blij mee en sta open voor verdere verbetering.” Of: “Ik ben blij dat ik met deze methode mijn stresslevel naar beneden kan brengen.”